Na terenie kontynentu australijskiego można znaleźć wiele endemicznych gatunków, wyjątkowych na światową skalę. Jednym z nich jest choćby śliwka kakadu przypominająca nieco polską gruszkę, pigwę lub żółtą śliwkę. Owoc określany jest mianem superfood. Śliwka kakadu jest naturalnym suplementem diety dla Aborygentów, którzy od wieków doceniają jej lecznicze właściwości. Zawiera dużo witaminy C (prawdopodobnie najwięcej ze wszystkich owoców), przeciwutleniacze i inne składniki odżywcze. Śliwki można wykorzystywać w przemyśle spożywczym – na surowo, w dżemach, sokach, jogurtach czy w postaci sproszkowanej jako dodatek do wielu produktów. Ponadto ma również ogromny potencjał dla kosmetyki, np. jako kluczowy składnik serum do włosów czy w kremu do ciała.
Australia ze względu na swoje położenie geograficzne jest obszarem, w którym, zarówno flora, jak i fauna, miała okazję rozwinąć się w nietypowy sposób – obserwowane gatunki z królestwa roślin, zwierząt czy grzybów ewoluowały inaczej niż na pozostałych kontynentach. W efekcie geologicznej izolacji występuje tam znaczna ilość endemitów – zwierząt, roślin pojawiających się na danym terenie i nigdzie indziej.