| 1. | Większe dysproporcje między krajami o najwyższych i najniższych dochodach dotyczą dostępu do żywności niż jej jakości i bezpieczeństwa. | F | |
| 2. | W krajach słabo rozwiniętych gospodarczo przystępność cenowa produktów spożywczych jest większym problemem niż dostępność żywności oraz zasobów naturalnych. | P | |
| 3. | Państwa, które zajęły pięć ostatnich miejsc w zestawieniu wartości globalnego indeksu bezpieczeństwa żywnościowego, znajdują się w Afryce. | F |
Największe różnice między krajami o najwyższych dochodach a krajami o najniższych dochodach występują w zakresie jakości i bezpieczeństwa żywności – składowa ta osiąga o połowę niższe wartości dla krajów o najniższych dochodach w porównaniu do krajów o najwyższych dochodach.
W krajach słabo rozwiniętych gospodarczo, tj. o najniższych dochodach, najniższe wartości osiągają składowe takie jak jakość i bezpieczeństwo żywności oraz przystępność cenowa żywności.
Pięć ostatnich miejsc w zestawieniu wartości globalnego indeksu bezpieczeństwa żywnościowego zajmują: Burundi, Mozambik, Jemen, Malawi oraz Sudan. Burundi, Mozambik, Malawi oraz Sudan znajdują się w Afryce, natomiast Jemen – w Azji.