Nazwa państwa | Numer na wykresie | Uzasadnienie |
Polska | 2 | W polskiej strukturze spożycia żywności dominują produkty mleczne. Wynika to z faktu, że Polska znajduje się w pierwszej trójce krajów Unii Europejskiej, które posiadają największe pogłowie krów mlecznych. |
Włochy | 3 | Dla Włoch charakterystyczne jest duże spożycie owoców oraz warzyw, do których uprawy występują tam korzystne warunki klimatyczne i przyrodnicze. Ponadto najwyższy odsetek spożycia wina spośród podanych państw związany jest z faktem, że Włochy są jednym z największych producentów wina na świecie. |
Szwecja | 1 | Najmniejsze spożycie warzyw oraz owoców spośród podanych krajów wynika z niekorzystnych warunków klimatycznych do ich uprawy panujących w Szwecji. Zarówno warzywa i owoce, jak i wino importowane są z innych krajów. |
Na strukturę spożycia żywności w poszczególnych krajach wpływają panujące w nich warunki klimatyczne i przyrodnicze, możliwości rozwoju rolnictwa, a także uwarunkowania kulturowe i religijne.