W tym zadaniu musisz oblicz, ile jaj, cukru, mąki i proszku do pieczenia potrzebuje cukiernik, aby upiec tort o wadze 1 kg.
1,5 ∙ 5 : 2,5 = 3 – ilość jajek
1,5 ∙ 2,75 : 2,5 = 4,125 : 2,5 = 1,65 – ilość szklanek mąki
1,5 ∙ 1,5 : 2,5 = 2,25 : 2,5 = 0,9 – ilość szklanek cukru
1,5 · 2 : 2,5 = 3 : 2,5 = 1,2 – ilość łyżeczek proszku do pieczenia
Odpowiedź: 3 jajka, 1,65 szklanki mąki, 0,9 szklanki cukru, 1,2 łyżeczki proszku — potrzeba do upieczenia tortu o wadze 1 kg.
Dla tortu o wadze 1 kg oblicz, ile poszczególnych składników musi się w nim znaleźć. Czyli pomnóż ilość składników lub ich wagę przez 1,5, a następnie podziel przez 2,5.
1,5 ∙ 5 : 2,5 = 3 – ilość jajek.
1,5 ∙ 2,75 : 2,5 = 4,125 : 2,5 = 1,65 – ilość szklanek mąki.
1,5 ∙ 1,5 : 2,5 = 2,25 : 2,5 = 0,9 – ilość szklanek cukru.
1,5 · 2 : 2,5 = 3 : 2,5 = 1,2 – ilość łyżeczek proszku do pieczenia.
Ćwiczenie 1
131Ćwiczenie 2
131Ćwiczenie 3
131Ćwiczenie 4
132Zadanie sprawdzające 2
134Ćwiczenie 1
136Zadanie 1
136Zadanie sprawdzające 1
138Zadanie 1
139Zadanie 2
139Zadanie 3
139Zadanie 6
140Ćwiczenie 1
142Ćwiczenie 2
143Zadanie 1
143Zadanie 2
143Zadanie 3
143Zadanie 8
144Zadanie sprawdzające 4
145Ćwiczenie 1
146Ćwiczenie 2
146Zadanie 1
146Zadanie 2
146Zadanie 3
146Zadanie 4
146Ćwiczenie 1
147Ćwiczenie 2
147Zadanie 1
148Zadanie 2
149Zadanie 6
149Ćwiczenie 1
151Ćwiczenie 3
151Zadanie 1
152Zadanie 2
152Zadanie 3
152Zadanie 9
153Zadanie sprawdzające 2
154Ćwiczenie 1
155Zadanie sprawdzające 2
157Ćwiczenie 1
158Ćwiczenie 2
158Zadanie 2
159Ćwiczenie 1
163Zadanie 1
164Zadanie 2
164Zadanie 3
164Zadanie 4
164Zadanie sprawdzające 2
165Ćwiczenie 1
165Ćwiczenie 2
166Zadanie 1
166Zadanie 2
166Zadanie 3
166Zadanie 4
166Zadanie 5
166Zadanie 9
166Zadanie sprawdzające 1
166Ćwiczenie 1
168Ćwiczenie 2
168Ćwiczenie 3
168Zadanie 3
168Zadanie sprawdzające 1
169Zadanie sprawdzające 2
169