Wniosek z doświadczenia:
Sól kuchenna powoduje, że rośliny mogą słabo kiełkować (albo nie kiełkować w ogóle). Z kolei rośliny pod wpływem soli więdną i mają zeschnięte liście. Zasadniczo sól kuchenna prowadzi do uschnięcia rośliny. Wszystko zależy od ilości soli w otoczeniu, im jest jej więcej, tym roślina ulega większym uszkodzeniom. Sól w otoczeniu utrudnia pobieranie wody przez nasiono.
Pamiętaj, aby doświadczenie przeprowadzić w warunkach, które możesz kontrolować. Dzięki temu możesz porównać wyniki z próby kontrolnej (tej bez czynnika) oraz z próby badawczej (do której wprowadzisz dodatkowy czynnik – w tym zadaniu jest to obecność soli). Przed rozpoczęciem doświadczenia musisz zbudować jego plan:
zastanowić się, co chcesz zbadać w swoim doświadczeniu – postawić pytanie badawcze;zastanowić się i przygotować wszystkie materiały;zaplanować sposób oraz czas prowadzenia obserwacji;zastanowić się, jak udokumentujesz przebieg doświadczenia.
Po wykonaniu doświadczenia należy wyciągnąć z niego wnioski i dokładnie je zapisać.