Niestety nie możemy Ci pomóc w rozwiązaniu tego zadania, ale mamy nadzieję, że dasz sobie radę. Postaraj się podążać za treścią polecenia. Podpowiedzi znajdziesz także w wyjaśnieniu napisanym przez Eksperta do spraw przyrody.
Przykładowe cechy nasion, którymi się różnią:
Nasiona ogórka występują w liczbie mnogiej, są miękkie, małe, białe i w kształcie łezki. Nasiona pomidora też występują w liczbie mnogiej – są maleńkie, okrągłe, mają różne barwy: brązowawe, zielone, czerwone, białe, są śliskie w dotyku. Nasiona jabłoni są czarne, małe i twarde, występują w liczbie mnogiej. Nasiona bobu są duże, osiągają rozmiar ok. 1–2 cm, mają kolor biało-zielony, są twarde – aby stały się miękkie, należy je ugotować. Kształt fasolowaty. Fasola jest podobna do bobu; w zależności od gatunku jej ziarna są mniejsze lub większe; są też twarde, a po ugotowaniu, podobnie jak w przypadku bobu, stają się miękkie. Mak ma czarne, drobniutkie i twarde nasiona, które można obserwować za pomocą lupy. Nasiona lnu są małe (0,2 cm), twarde i brązowe.