A. Tkanka łączna – 1. Jest najbardziej zróżnicowaną pod względem budowy i funkcji tkanką zwierzęcą.
B. Tkanka mięśniowa – 4. Umożliwia m.in. krążenie krwi w naczyniach i przesuwanie pokarmu w jelitach.
C. Tkanka nabłonkowa – 3. Jest zbudowana z jednej, kilku lub kilkunastu warstw komórek, które ściśle do siebie przylegają.
Tkanka nabłonkowa – nazywana również nabłonkiem, jest zbudowana ze ściśle przylegających do siebie komórek. Komórki te mogą mieć różne kształty (płaski, sześcienny, walcowaty) i być ułożone na nabłonku podstawowym w jedną (nabłonek jednowarstwowy) lub kilka warstw (nabłonek wielowarstwowy).
Natomiast ze względu na pełnioną funkcję nabłonek możemy podzielić na:
Tkanka mięśniowa – jest zbudowana z podłużnych komórek, które ze względu na swój kształt nazywane są włóknami. Komórki te dzięki zdolności do kurczenia i rozkurczania umożliwiają ruch organizmu oraz transport wewnętrzny różnych substancji. Wyróżniamy trzy typy tkanki mięśniowej: gładka, poprzecznie prążkowana szkieletowa oraz poprzecznie prążkowana serca.
Tkanka nerwowa – jest zbudowana z komórek nerwowych (zwanych neuronami) oraz otaczających je komórek glejowych. Zadaniem tej tkanki jest odbieranie, analizowanie i przekazywanie informacji odbieranych ze środowiska zewnętrznego i wewnętrznego.
Tkanka łączna – jest zbudowana z niewielkiej ilości komórek osadzonych w substancji międzykomórkowej. Jej główną funkcją jest łączenie innych tkanek, podtrzymywanie ciała oraz ochrona narządów. Ze względu na pełnioną funkcję dzielimy je na: tkankę chrzęstną, kostną, tłuszczową i krew.