Tasiemiec uzbrojony – należy spożywać wyłącznie przebadane mięso z pewnych źródeł, po odpowiedniej obróbce termicznej.
Glista ludzka – należy myć owoce i warzywa przed spożyciem, zachowywać zasady higieny.
Owsik ludzki – należy zachowywać podstawowe zasady higieny, czyścić dziecięce zabawki przyniesione z podwórka.
Wągry, czyli larwy tasiemca lokują się w mięśniach zwierząt takich jak świnie czy krowy. Jeżeli mięso takich zwierząt nie zostanie poddane odpowiedniej obróbce termicznej, która zabije wągry, po jego zjedzeniu może dojść do zarażenia człowieka. Zjedzone mięso z larwami trafia do jelita człowieka, gdzie z law rozwijają się dorosłe formy tasiemca.
Larwy glisty ludzkiej mogą występować na nieumytych owocach, warzywach oraz w wodzie.
Owsik ludzki występuje w jelicie grubym, najczęściej u dzieci. Samice owsików nocą wychodzą na zewnątrz odbytu, gdzie składają jaja, co wywołuje silne swędzenie. Zarażone dzieci drapią się, przenosząc jaja w inne miejsca.