A. Ukształtowanie terenu – 4
Uzasadnienie
W Polsce dominuje nizinne ukształtowanie terenu – niziny stanowią ponad 91% powierzchni. Na znacznych obszarach występują tereny równinne lub pagórkowate. Takie ukształtowanie terenu sprzyja rozwojowi rolnictwa ponieważ:
– ułatwia przeprowadzanie zabiegów agrotechnicznych,
– ułatwia transport produkcji rolnej,
– zapobiega spływaniu powierzchniowemu wody opadowej,
– ułatwia zachowanie wilgoci w glebie,
– umożliwia równomierne nagrzanie i nasłonecznienie upraw.
W południowej części Polski znajdują się góry, charakteryzujące się ograniczeniami w zakresie rozwoju rolnictwa.
B. Żyzność gleb – 2
Uzasadnienie
W Polsce dominują gleby o średniej jakości – gleby brunatne, rędziny oraz gleby bielicowe. Gleby sprzyjające rozwojowi rolnictwa, czyli czarnoziemy, czarne ziemie oraz mady, stanowią nieco ponad 25% powierzchni.
C. Warunki klimatyczne – 3
Uzasadnienie
Okres wegetacyjny jest stosunkowo długi – wynosi od 180 do 220 dni w poszczególnych częściach Polski. Roczna suma opadów atmosferycznych wynosi około 600 mm i jest wystarczająca dla utrzymania upraw. Zagrożeniem dla upraw są zjawiska pogodowe takie jak przymrozki gruntowe, susze, ulewne deszcze, gradobicia oraz huraganowe wiatry.
D. Warunki hydrologiczne – 4
Uzasadnienie
W znacznej mierze stosunki wodne w Polsce są korzystne dla rozwoju rolnictwa. Zagrożenie dla upraw stanowią:
– niskie opady atmosferyczne, które ograniczają zawartość wilgoci w glebie (dotyczy m.in. Pojezierza Kujawskiego),
– nadmiar wód w dolinach rzek oraz na terenach bagiennych (dotyczy m.in. Niziny Podlaskiej),
– powodzie, które powodują niszczenie plonów oraz gleb.