A. Ma duże wymagania klimatyczno-glebowe i odznacza się stosunkowo długim okresem wegetacji. Jej uprawa odbywa się na obszarach niezbyt wilgotnych i gorących – w łagodnym klimacie stref umiarkowanej i podzwrotnikowej. Rośnie na żyznych, zasobnych w próchnicę glebach. Niekiedy wymaga nawożenia i nawadniania.
Nazwa rośliny: pszenica
Numer na mapie: 1
B. Ma niezbyt długi okres wegetacji i jest odporna na niską temperaturę powietrza. Nie wymaga dużej wilgotności, więc obszary jej upraw znajdują się głównie w klimacie umiarkowanym przejściowym i chłodnym. Rośnie nawet na słabych glebach o niewielkiej zawartości próchnicy, np. na piaszczystych bielicach.
Nazwa rośliny: żyto
Numer na mapie: 4
C. Ma krótki okres wegetacji. Najlepiej rośnie w klimatach gorących i wilgotnych, ponieważ do wzrostu potrzebuje wysokiej temperatury powietrza i dużej ilości wody. Takie warunki występują w strefach zwrotnikowej i podzwrotnikowej na obszarach objętych klimatem monsunowym. Wymaga żyznych gleb o niewielkiej przepuszczalności.
Nazwa rośliny: ryż
Numer na mapie: 3
D. Jest rośliną ciepłolubną o stosunkowo długim okresie wegetacji – wymaga wysokiej temperatury powietrza i odpowiedniej wilgotności. Najlepiej rośnie na żyznych glebach zasobnych w próchnicę.
Nazwa rośliny: kukurydza
Numer na mapie: 2
Pszenica jest zbożem o największych wymaganiach klimatyczno-glebowych. Preferuje żyzne gleby, o dużej zawartości próchnicy. Okres wegetacji pszenicy, w zależności od gatunku, może trwać nawet do 190-210 dni. Może wymagać stosowania nawozów oraz dodatkowego nawadniania. Najwięksi producenci pszenicy to Chiny, Indie, Rosja, Stany Zjednoczone, Francja oraz Australia.
Żyto wykazuje odporność na niskie temperatury oraz susze. Nie ma dużych wymagań glebowych. Okres wegetacji żyta wynosi ok. 50-60 dni. Żyto uprawiane jest na dużą skalę w krajach europejskich (m.in. Polska, Ukraina, Białoruś, Niemcy), a także w Chinach, Kanadzie, Turcji oraz Stanach Zjednoczonych.
Uprawa ryżu wymaga wysokiej temperatury oraz wilgotności. Okres wegetacji ryżu wynosi od 90 do 180 dni. Najwięksi producenci ryżu to Chiny, Indie, Indonezja, Bangladesz, Wietnam, Tajlandia, Brazylia oraz Kambodża.
Kukurydza wymaga wysokich temperatur i preferuje gleby o dużej zawartości próchnicy. Okres wegetacji zależny jest od odmiany i trwa od 120 do 180 dni. Kukurydza uprawiana jest na dużą skalę w Chinach, Stanach Zjednoczonych, Brazylii, Argentyna, Indie oraz w krajach europejskich (m.in. Francja, Rumunia, Polska).