W wyniku intensywnego nawadniania upraw doszło do niemal całkowitego wyschnięcia jeziora Czad. Ma to następujące konsekwencje:
● środowiskowe: utrata warunków do życia dla roślin i zwierząt wodnych, brak dostępu do wody pitnej dla zwierząt lądowych, zaburzenie gospodarki wodnej na dużym obszarze;
● gospodarcze: brak zasobów wody dla rolnictwa, konieczność zmiany rodzaju uprawianych roślin i wprowadzenia mechanizacji rolnictwa, problemy z wodą dla przemysłu i wodą pitną, ryzyko klęski głodu.
Jezioro Czad było źródłem wody dla rolnictwa w strefie Sahelu. Uprawiano tam m.in. bawełnę i ryż – rośliny wymagające ciągłego nawadniania. Rolnicy zajmowali kolejne obszary, wchodząc coraz bardziej w głąb jeziora. W rezultacie doszło do niemal całkowitego wyschnięcia akwenu i poważnych zmian biologicznych i hydrologicznych.