Mocne strony rolnictwa ekologicznego:
- nie wpływa negatywnie na środowisko przyrodnicze;
- nie wykorzystuje sztucznych nawozów i środków ochrony roślin, które mogą mieć szkodliwy wpływ na organizm człowieka;
- chów zwierząt odbywa się na wolnym wybiegu;
- pasze dla zwierząt nie zawierają sztucznych dodatków;
- stosowany jest płodozmian;
- jest dopasowane do cyklów biologicznych w przyrodzie;
- znaczna różnorodność gatunkowa w uprawach.
Słabe strony rolnictwa ekologicznego:
- mechanizacja jest ograniczona, co powoduje, że uzyskiwane plony są mniejsze niż w rolnictwie uprzemysłowionym;
- stosuje się w nim znacznie mniej efektywne naturalne nawozy i środki ochrony roślin;
- wysokie koszty produkcji;
- rośliny oraz zwierzęta są bardziej podatne na różne choroby.
Rolnictwo uprzemysłowione – ten typ rolnictwa cechuje stosowanie dużej ilości sztucznych nawozów, wykorzystywanie nowoczesnych technologii oraz wprowadzanie bardziej wydajnych odmian roślin uprawnych i ras zwierząt gospodarskich.
Rolnictwo ekologiczne – w tym typie rolnictwa produkty rolno-spożywcze produkuje się z wykorzystaniem naturalnych metod.