Czekolada: ponieważ w 100 g czekolady jest 32 g tłuszczu, dlatego tłuszcz stanowi 32% składu czekolady. Aby obliczyć, ile jest procent wody w składzie czekolady od 100% odejmij procent tłuszczu, procent cukru oraz procent pozostałych składników:
100% – 32% – 51% – 2% = 15%
Irysy: ponieważ w 50 g irysów jest 11 g wody, dlatego woda stanowi 22% składu irysów. Aby obliczyć, ile jest procent tłuszczu w składzie irysów od 100% odejmij procent wody, procent cukru oraz procent pozostałych składników: 100% – 63% – 7% – 22% = 8%
Krówki: ponieważ zjadając 200 g krówek dostarczamy organizmowi 132 g cukru, dlatego cukier stanowi 66%. Aby obliczyć, ile jest procent tłuszczu w krówkach od 100% odejmij procent wody, procent cukru oraz procent pozostałych składników:
100% – 8% – 16% – 66% = 10%