Funkcje białek:
– są składnikami budulcowymi i strukturalnymi ciał organizmów – np. kolagen wchodzący w skład tkanki łącznej, nadaje skórze sprężystość, co chroni ją podczas rozciągania.
– jako białka enzymatyczne wpływają na przebieg reakcji chemicznych – np. enzym trawienny pepsyna.
– pełnią funkcje transportujące – np. hemoglobina, która transportuje tlen we krwi.
– regulują przebieg procesów w całym organizmie – np. białka hormonalne, jak insulina.
– pełnią funkcje obronne przed patogenami jako przeciwciała.
– wchodzą w skład cytoszkieletu – aktyna i miozyna biorą udział w reakcjach ruchowych.
– pełnią funkcje zapasowe – np. kazeina
– jako białka receptorowe reagują na bodźce chemiczne – np. receptor dla insuliny
Funkcje węglowodanów:
– podstawowe źródło energii dla organizmów – glukoza.
– stanowi materiał zapasowy – skrobia u roślin, np. w bulwach ziemniaków, a glikogen jest formą zapasową u zwierząt.
– składnik budulcowy organizmów, np. celuloza buduje ściany komórkowe roślin.
– funkcja transportowa – sacharoza jest główną formą transportową cukrów u roślin.
Funkcje tłuszczy:
– pełnią funkcję energetyczną.
– są składnikiem tkanki tłuszczowej – warstwa podskórna tłuszczu odgrywa rolę termoizolacyjną, zabezpieczając przed utratą ciepła.
– biorą udział w syntezie hormonów.
– są składnikiem błon komórkowych – cholesterol u zwierząt i fosfolipidy u roślin.
– funkcja ochronna przed utratą wody – woski u roślin.
Funkcje kwasów nukleinowych:
– uczestniczą w przenoszeniu informacji genetycznej – DNA bierze udział w dziedziczeniu cech, RNA bierze udział w biosyntezie białek.
Cukry, tłuszcze, białka i kwasy nukleinowe pełnią bardzo dużo ważnych funkcji w każdym organizmie. Powyższe przykłady są tylko propozycjami, możesz wymienić inne z zakresu ogólnych funkcji budulcowych, energetycznych, zapasowych, regulacyjnych oraz dziedzicznych.
Ciekawostka: Kwasy nukleinowe pełnią również funkcje enzymatyczne jak np. rRNA czyli rybosomowy RNA, mający właściwości katalityczne oraz biorący udział w procesie syntezy białek.