Glista: Mycie rąk przed posiłkiem oraz po skorzystaniu z toalety, dokładne mycie owoców i warzyw przed zjedzeniem. Picie przegotowanej wody.
Owsik: Mycie rąk po powrocie do domu, przed posiłkiem i po skorzystaniu z toalety, Obcinanie paznokci na krótko, higiena dziecięcych zabawek.
Włosień: Spożywanie wyłącznie mięsa z pewnych źródeł i po odpowiedniej obróbce termicznej.
Larwy glisty ludzkiej mogą występować na nieumytych owocach, warzywach oraz wodzie.
Owsik ludzki występuje w jelicie grubym, najczęściej u dzieci. Samice owsików nocą wychodzą na zewnątrz odbytu, gdzie składają jaja, co wywołuje silne swędzenie. Zarażone dzieci drapią się, przenosząc jaja w inne miejsca.
Włośnica wywoływana jest przez włośnia spiralnego. Larwy włośnia bytuj w mięśniach zwierząt, można się nimi zarazić przez spożycie nie gotowanego, zarażonego mięsa. Dorosłe formy włośnia zamieszkują jelito cienkie żywiciela, gdzie składają jaja, a wyklute z nich larwy, przemieszczają się wraz z krwią do mięśni. W mięśniach larwy zwijają się spiralnie i otaczają torebką ochronną.