Azot jest pierwiastkiem, który wchodzi w składy budowy wszystkich białek. Jednak jego największa koncentracja ma miejsce w powietrzu atmosferycznym, przez co nie może być bezpośrednio pobierany w przez rośliny i zwierzęta. Bakterie z rodzaju Rhizobium jako jedne z nielicznych organizmów mają taką zdolność. Funkcjonują one w symbiozie z roślinami motylkowymi, które dzięki tej współpracy mogą pobierać azot w postaci kationu amonowego. Dzięki temu rośliny te stają się cennym źródłem białka dla człowieka i są one wykorzystywane w uprawie. Obecność bakterii brodawkowych poprawia również proces wzrostu i rozwoju samych roślin, przez co są one cenniejsze dla przemysłu. Obecność bakterii motylkowych wzbogaca również samą glebę w związki azotowe, co pozwala na większe i wydajniejsze uprawy, jest to korzystne dla roślin sąsiadujących oraz zapobiega nadmiernemu wykorzystywaniu nawozów sztucznych.
Bakterie z rodzaju Rhizobium, należą do grupy tlenowych bakterii azotowych. Są one inaczej nazywane bakteriami brodawkowatymi, które penetrują system korzeniowy roślin, tworząc na nim charakterystyczne brodawki. Przedstawicielami roślin, które wchodzą w symbiozę z tymi bakteriami, jest koniczyna, groszek, wyka, łubin. Wiążą one azot atmosferyczny w postaci amoniaku, który może być rozpuszczony w wodzie i w postaci kationu azotowego przyswojony przez rośliny.