Sposobu pozyskiwania soli w warzelniach:
Sól warzona jest solą drobną, jednorodną o śnieżnobiałym kolorze. Otrzymuje się ją w procesie parowania i krystalizowania solanki.
Produkcja:
Pierwotnie sól warzoną uzyskiwano dzięki metodzie odparowania solanki. Obecnie warzenie soli to jeden z podstawowych sposobów uzyskiwania różnych typów soli. W kopalniach głębinowych tłoczy się wodę w pokłady soli, rozpuszczając je i wydobywa się na powierzchnie w postaci solanki. Tam trafia do warzelni. Także solankę pochodzącą ze źródeł podziemnych lub wody morskiej, doprowadza się do warzelni. Dziś technologia pozwala odparować wodę, zagęścić oraz wyczyścić solankę przy dużo mniejszym zużyciu energii. To główna zaleta warzelni próżniowych, która odróżnia je od tradycyjnych. Po obróbce sól ma taki sam skład jak zagęszczona solanka, czyli czystej soli kuchennej lub morskiej czy też himalajskiej.
Zastosowanie:
Sól warzona spożywcza to najbardziej uniwersalna przyprawa na świecie, potrzebna do przygotowania niemal każdego dania. Oczyszczona sól warzona znajduje zastosowanie w produkcji soli uzdatniających i zmiękczających wodę oraz środków do zmywarek. Jest podstawowym surowcem używanym w przemyśle chemicznym w produkcji sody, chlorku oraz wodorotlenku sodu. Jest również niezbędna w produkcji barwników oraz w elektrolizie.