a) Piotr waży 50 kg, z czego 65% stanowi woda.
50 kg • 0,65 = 32,5 kg
Woda stanowi 32,5 kg masy ciała Piotra.
Organizm traci dziennie ok. 4% wody.
32,5 kg • 0,04 = 1,3 kg
Dzienne zapotrzebowanie Piotra na wodę wynosi 1,3 kg.
b) Woda: 450 cm3 = 450 g
3 bułki: 300 g • 0,38 = 114 g
2 jabłka: 300 g • 0,85 = 255 g
Woda w prowiancie: 450 g + 114 g + 255 g = 819 g
Zapotrzebowanie Piotra na wodę wynosi 1 300 g.
100% - 1 300 g
x – 819 g
x = 100 • 819 / 1 300 = 63%
Prowiant Piotra pokrywa 63% jego dziennego zapotrzebowania na wodę.
Organizm człowieka w 65% stanowi woda. Dzienna utrata wody wynosi ok. 4%. Na podstawie masy ciała Piotra należy obliczyć, ile kilogramów stanowi woda. Z uzyskanego wyniku należy obliczyć dzienną utratę wody. Dzienne zapotrzebowanie na wodę równe jest ilości wody utraconej. Na podstawie podanych danych należy obliczyć, ile wody zawierają poszczególne produkty składające się na prowiant Piotra, a następnie zsumować ich wartości. Gęstość wody wynosi 1 g/cm3. Z proporcji należy obliczyć, jaki procent dziennego zapotrzebowania Piotra na wodę pokrywa przygotowany prowiant.