a) 200 g cukru – 5 000 g wody
x – 100 g wody
x = 2000 • 100 / 500 = 40 g
Roztwór jest nienasycony.
b) Rozpuszczalność cukru w 20°C wynosi ok. 200 g.
200 g cukru – 100 g wody
x – 5 000 g
x = 200 • 5 000 / 100 = 10 000 g = 10 kg
Do 5 litrów wody należy dodać 10 kg cukru, aby otrzymać roztwór nasycony w 20°C.
Rozpuszczalność cukru w 20°C należy odczytać z wykresu rozpuszczalności. Wynik odczytany z wykresu określa rozpuszczalność substancji w 100 g wody. Rozpuszczalność cukru wynosi ok. 200 g na 100 g wody. Roztwór nienasycony to roztwór, w którym jest możliwe rozpuszczenie większej ilości określonej substancji w danej temperaturze. W celu obliczenia ile gramów cukru potrzeba do otrzymania roztworu nasyconego, należy skorzystać z proporcji.