W tym zadaniu przyjrzyj się potrawom w Soplicowie. Opisz, jak wyglądało śniadanie w dworku, zdradź, jak ugotować staropolski bigos i wyjaśnij, czym jest chłodziec litewski. Powiedz, czemu służyło wrzucanie pereł i monety do rosołu przez Wojskiego.
W skład śniadania w Soplicowie wchodziło: mus z jabłek, herbata, półmisek z szynkami, serami i batatami, kleik, dżem, marmolada, kawa ze śmietaną, zupa, mleko, maślanka Przepis na bigos: kiszoną kapustę, wraz z najlepszym mięsem należy zamknąć w garze, i prażyć do momentu, aż kapusta puści soki, a aromat potrawy wypełni przestrzeń. Litewski chłodziec to zupa z buraków, podawana na zimno. Wojski wrzucał monetę i perły do rosołu, ponieważ wierzył, że rosół z tymi dodatkami oczyszcza krew i wpływa pozytywnie na zdrowie.
W tym zadaniu przyjrzyj się kuchni w Soplicowie. Opowiedz, co jadali goście na śniadanie, napisz przepis na wyjątkowy bigos, powiedz, czym jest przedstawiony chłodnik litewski i wyjaśnij, dlaczego Wojski wrzucał do rosołu monetę i kilka pereł. Wszystkie informacje znajdziesz w książce „Pan Tadeusz”. W Soplicowie serwowano polskie, tradycyjne dania najlepszej jakości składające się z okolicznych produktów. Zwróć uwagę na to, jak szczegółowy opis dań stworzył Adam Mickiewicz.