Ilość cukru w 100 l syropu 5%:
Przeliczamy wymiary zbiornika na dm: 50 cm = 5 dm, 1 m = 10 dm.
Pojemność całego zbiornika: 5 ∙ 5 ∙ 10 = 250 dm3 = 250 l
Ilość syropu 10%: 250 – 100 = 150 l
Ilość cukru w 150 l syropu 10%:
Ilość cukru w całym syropie: 5 + 15 = 20 l
Procentowa zawartość cukru w syropie:
Otrzymany syrop zawiera 8% cukru.
Objętość prostopadłościanu jest równa iloczynowi długości jego 3 wymiarów. Żeby obliczyć procent z liczby, najpierw zamieniamy procent na ułamek. Procent to ułamek, który w liczniku ma liczbę procent, a w mianowniku liczbę 100. Następnie mnożymy powstały ułamek razy liczbę. Żeby obliczyć procentową cukru w syropie, dzielimy ilość cukru przez ilość syropu i mnożymy razy 100%.