Otwór ustny – pobranie pokarmu.
Jama ustna – rozdrobnienie pokarmu, wykrycie smaku, formowanie kęsów.
Ślinianki – wstępne trawienie, pomoc w formowaniu kęsów (łatwiejsze dzielenie jedzenia).
Gardło – połykanie pokarmu.
Przełyk – transport pokarmu do żołądka.
Żołądek – mieszanie i trawienie pokarmu.
Wątroba – wytworzenie żółci, wspomaganie trawienia.
Trzustka – wydzielanie soków trawiennych.
Jelito cienkie – strawienie i wchłanianie pokarmu do krwi.
Jelito grube – formowanie kału.
Układ pokarmowy ma za zadanie dostarczyć organizmowi pożywienia i energii.
Częścią układu pokarmowego jest też wyrostek robaczkowy. Kiedyś był uważany za narząd szczątkowy, to znaczy, że kiedyś miał jakąś funkcję, ale teraz nie odgrywa żadnej roli. Jednak badania wykazały, że jest miejscem życia bakterii, które mają dobry wpływ na odporność.
Kubki smakowe to receptory, które znajdują się na języku. Wykrywają dany smak i przekazują informacje do mózgu.