1.Tłuszcze – są materiałem zapasowym, który jest magazynowany pod skórą.
2.Gruczoły – są nimi wątroba, trzustka i ślinianki.
3.Woda – gdy jej brakuje, może nastąpić odwodnienie organizmu.
4.Węglowodany – dzielą się na proste i złożone oraz są źródłem energii.
5.Aminokwasy – są nimi np.: kwas glutaminowy, kwas asparaginowy.
6.Enzymy – mogą być np. … trawienne.
7.Sole mineralne – są nieorganicznymi związkami chemicznymi, należącymi do grupy soli.
8.Białko – jest ważnym budulcem organizmu.
9.Jelito – w nim pokarm jest już do końca strawiony, następnie składniki są wchłaniane do krwi.
TRAWIENIE jest procesem zachodzącym w organizmie, polegającym n rozkładzie pokarmu.
Składniki pokarmowe są bardzo potrzebne organizmowi i niezbędne do życia, wyróżniamy: białka, węglowodany (cukry), wodę, sole mineralne, tłuszcze, witaminy. Brak odpowiednich składników odżywczych może powodować zaburzenie organizmy, choroby.
Proces trawienia zachodzi w przewodzie pokarmowym człowieka oraz za pomocą enzymów trawiennych: wątroba, trzustka, ślinianki.