| Nazwa zwierzęcia | Rodzaj pokarmu | Przystosowanie |
| wilk | większe zwierzęta | ostre kły i pazury |
| wróbel | nasiona | krótki, mocny dziób |
| paź królowej | nektar | ssący aparat gębowy |
| żmija | małe zwierzęta | jad |
| kaczka | plankton | duży, płaski dziób |
| sarna | rośliny | czteroczęściowy żołądek |
Zwierzęta i grzyby odżywiają się cudzożywnie. Zwierzęta roślinożerne mają zdolność do przeżuwania i trawienia roślin, rozłupywania nasion, a także do gromadzenia pożywienia na czas zimy. Z kolei zwierzęta mięsożerne mają ostre pazury, zakrzywione dzioby, dobry wzrok, słuch, węch, są szybkie. Zwierzęta wszystkożerne mają np. różnorakie zęby, mają dobry węch, potrafią kopać w ziemi, zmieniają pożywienie, na takie które jest w danej chwili dostępne.