Korzenie lub bulwy: marchew, pietruszka.
Liście: sałata, szpinak.
Kwiaty: ostropest plamisty, prawoślaz plamisty.
Owoce: truskawki, jabłka.
Przykłady:
Jadalne części warzyw:
owoce: ogórek, cukinia, pomidor,
kwiaty: kalafior, brokuł,
liście: cebula, sałata, brukselka, kapusta,
korzeń: pietruszka, marchewka,
nasiona: fasola, groch, bób, dynia,
łodyga: bulwa ziemniaka, kalarepa.
Warzywa są to rośliny jednoroczne, dwuletnie lub wieloletnie, które można zjeść w całości lub pewną ich część. Mogą być zjadane po obróbce termicznej lub na surowo. Surową można zjeść np. marchewkę, pomidora, paprykę. Warzywa stanowią jeden z głównych składników pokarmowych człowieka. Dostarczają potrzebne witaminy, błonnik i inne składniki mineralne.