Reakcja fermentacji alkoholowej biegnie zgodnie z równaniem:
C6H12O6
2C2H5OH + 2CO2
W wyniku reakcji powstało 100 cm3 etanolu o gęstości 0,7851 g/cm3.
Korzystając z przekształconego wzoru na gęstość, można obliczyć masę powstałego etanolu:
m =
Zgodnie z równaniem reakcji z 1 mola glukozy (ważącego 180g) powstają 2 mole etanolu (
. Jest to informacja niezbędna do sporządzenia stosownej proporcji:
180 g glukozy à 92 g etanolu
x g glukozy à 78,51 g etanolu
x =
= 153,61g
Odpowiedź: Masa glukozy poddanej fermentacji alkoholowej to 153,61g.
Aby obliczyć masę glukozy i etanolu, należy skorzystać z mas pierwiastków zaczerpniętych z układu okresowego:
mC = 12u
mO = 16u
mH = 1u