I. mieszanina wody i kwasku cytrynowego
W celu rozdzielenia tej mieszaniny należy odparować wodę. W tym celu stosuje się palnik, który doprowadzi wodę do wrzenia. Naczynie, które będzie ogrzewane, powinno być odporne na temperaturę co najmniej 100⁰C. Kwas cytrynowy wrze w wyższej temperaturze niż woda, więc po odparowaniu wody powinien zostać w naczyniu.
II. mieszanina nafty i wody
W celu rozdzielenia tej mieszaniny należy ją wprowadzić do rozdzielacza. Nafta, która ma gęstość mniejszą od gęstości wody, utworzy górną warstwę, natomiast woda – dolną. W miarę wkraplania mieszaniny do naczynia będzie ubywało wody w rozdzielaczu i będzie zostawała sama nafta.
III. mieszanina alkoholu i wody
W celu rozdzielenia tej mieszaniny należy użyć metody destylacji, która bazuje na wykorzystaniu różnicy w temperaturach wrzenia substancji tworzących mieszaninę. Naczynie z mieszaniną należy połączyć rurą (wyposażoną w chłodnicę) z drugim naczyniem. W miarę wzrostu temperatury najpierw odparuje alkohol, który skropli się w osobnym naczyniu, a woda pozostanie w naczyniu początkowym.
IV. mieszanina mąki i soli
W celu rozdzielenia tej mieszaniny należy skorzystać z różnicy rozpuszczalności składników w wodzie. Sól się rozpuszcza w wodzie, mąka nie. Po zalaniu mieszaniny wodą i rozpuszczeniu soli należy mieszaninę przesączyć przez sączek lub zlać ciecz znad osadu (dekantacja). Roztwór będzie zawierał sól, natomiast na sączku bądź w naczyniu pozostanie mąka.
Metody rozdziału musisz odpowiednio dobrać do mieszaniny, ponieważ nie każda metoda zadziała w każdym przypadku. Musisz wybrać takie właściwości składników mieszaniny, które pozwolą na ich rozdział.