Kanada leży w północnej części kontynentu, gdzie pasma górskie mają przebieg południkowy i nie stanowią większej przeszkody dla napływu zimnych lub mroźnych mas powietrza z okolic Bieguna Północnego w głąb Kanady. Stąd długość okresu wegetacyjnego jest zależna od rozkładu centrów barycznych i możliwości napływu zimnych mas powietrza (nawet z przymrozkami) daleko na południe. W zachodniej części państwa, gdzie oddziałuje ciepły Prąd Alaskański, granica jest przesunięta bardziej na północ (około 57°N), a środkowa i wschodnia część ma swoje granice mniej więcej wzdłuż linii wielkich jezior i Rzekę Św. Wawrzyńca (od 50°C do około 45°N). Odrębnym kryterium jest wysokość nad poziomem morza, co wyraźnie obniża strefę upraw poniżej 50°N w Górach Skalistych.
W strefie umiarkowanej na północy kraju, uprawia się głównie zboża, takie jak pszenica, jęczmień, owies, kukurydza, a także rośliny rolnicze takie jak buraki cukrowe i fasola. W strefie borealnej, uprawia się głównie rośliny takie jak kłosy zbóż, takie jak pszenica, jęczmień i owies, oraz rośliny rolnicze takie jak ziemniaki, rzepak i buraki cukrowe.