Obszary o dużym spożyciu ryb i innych organizmów morskich:
· Półwysep Skandynawski,
· Półwysep Iberyjski,
· Półwysep Indochiński,
· Azja Wschodnia (Korea Południowa, Japonia).
Przyczyny dużego spożycia ryb i innych organizmów morskich:
· dostęp do morza,
· mieszkańców tych rejonów stać na częste spożywanie tego typu jedzenia,
· bogate łowiska,
· żywność ta jest ogólnodostępna.
Obszary o małym spożyciu ryb i innych organizmów morskich:
· Ameryka Południowa (Argentyna, Boliwia),
· Afryka,
· Środkowa Azja,
· Indie.
Przyczyny małego spożycia ryb i innych organizmów morskich:
· brak dostępu do morza,
· słabo zarybione łowiska,
· względy religijne.
Zasoby mórz i oceanów są:
· źródłem pożywienia,
· energii,
· miejscem komunikacji,
· miejscem sprzyjającym turystyce.