· chów zwierząt, a czynniki przyrodnicze
Na obszarach suchych z niewielką ilością trawy hoduje się owce, kozy, osły, wielbłądy. W Afryce, ze względu na warunki tropikalne nie hoduje się trzody chlewnej, ze względu na szybkie psucie się mięsa wieprzowego. Kozy hoduje się głównie w obszarach górskich.
· chów zwierząt, a czynniki kulturowe
W krajach, gdzie występuje dużo muzułmanów, hodowla trzody chlewnej jest znikoma, gdyż zwierzęta te uznawane są za nieczyste. Z kolei w miejscach, gdzie występuje dużo hindusów, hodowla bydła jest duża, gdyż krowy uznawane są przez nich za święte.
· chów zwierząt, a czynniki ekonomiczne
Na świecie występuje największe pogłowie bydła, następnie owiec, a także trzody chlewnej. W Indiach bydło chowane jest w celu pozyskania nawozu. Największymi producentami mięsa wołowego na świecie są Stany Zjednoczone, Brazylia oraz Chiny. Największe pogłowie owiec oraz trzody chlewnej występuje w Chinach.
Wyróżniamy następujące produkty pochodzenia zwierzęcego:
· mięso,
· mleko,
· jaja,
· wełna,
· skóry,
· nawóz mineralny,
· miód i wosk,
· nawóz naturalny,
· pierze.