Nazwa regionu | Położenie | Opis | Główne uprawy | Produkcja zwierzęca |
północnoamerykański | USA, Kanada | rolnictwo uprzemysłowione | soja, kukurydza, pszenica, rzepak, jęczmień, sorgo, bawełna itd. | bydło, trzoda chlewna, kury, kaczki, indyki |
śródziemnomorski | Włochy, Hiszpania, Grecja | rolnictwo plantacyjne | oliwki, pszenica, jęczmień, winogrona, słonecznik migdały itd. | bydło, owce, kozy, trzoda chlewna |
zachodnioeuropejski | Francja, Wielka Brytania, Dania, Niemcy, Półwysep Skandynawski, Islandia | rolnictwo intensywne | pszenica, jęczmień, rzepak, kukurydza, buraki cukrowe itd. | trzoda chlewna, bydło, owce, drób |
północnoazjatycki | Północna część Azji | rolnictwo uspołecznione | pszenica, słonecznik, jęczmień, kukurydza, soja, ziemniaki itd. | owce, bydło, świnie, kozy, drób |
Na świecie wyróżniamy 12 regionów rolniczych:
· północnoamerykański
· łacińskoamerykański
· zachodnioeuropejski
· śródziemnomorski
· środkowoeuropejski
· środkowo i południowoafrykański
· północnoafrykańsko-zachodnioazjatycki
· północnoazjatycki
· środkowoazjatycki
· wschodnioazjatycki
· południowoazjatycki
· australijsko-nowozelandzki.