Sposoby ograniczania głodu na świecie:
● pomoc doraźna – tam, gdzie problem głodu jest najsilniejszy, konieczne jest wysyłanie pomocy humanitarnej dostarczającą łatwo dostępną, wartościową żywność o długim terminie ważności;
● pomoc instytucjonalna – wspieranie, dzięki współpracy międzynarodowej, racjonalnego gospodarowania żywnością, tworzenia prawa zapewniającego równy dostęp do żywności, eliminowanie nieprawidłowości – np. sytuacji, gdy pomoc humanitarna jest rozdzielana przez skorumpowanych przedstawicieli władzy;
● pomoc finansowa – wsparcie państw wysoko rozwiniętych, pomoc w budowaniu nowoczesnej infrastruktury, rozwijaniu intensywnego rolnictwa, udzielanie kredytów na preferencyjnych warunkach, anulowanie zadłużenia;
● pomoc techniczna – polegająca na budowaniu nowoczesnych, wydajnych studni, tworzeniu rozwiązań pozwalających na efektywną uprawę ziemi w niesprzyjających warunkach, magazynowaniu żywności w gospodarstwach domowych, stosowaniu nawozów sztucznych poprawiających jakość upraw.
Pomoc w eliminowaniu głodu i niedożywienia na świecie nie polega jedynie na doraźnych działaniach i dostarczaniu żywności do najbardziej potrzebujących.
Najskuteczniejsze są rozwiązania, które pozwalają produkować i dystrybuować wartościową żywność na miejscu. Jeśli mieszkańcy otrzymają wsparcie finansowe i techniczne, a także jeśli instytucje państwowe i międzynarodowe będą czuwały nad procesami produkcji i dystrybucji żywności, problem głodu i niedożywienia może się zmniejszyć.