Ilość spożywanych pokarmów powinna być dostosowana do: wieku i aktywności fizycznej.
Objadanie się prowadzi do otyłości i cukrzycy.
Niedojadanie jest przyczyną utraty masy ciała, która może spowodować osłabienie i pojawienie się chorób.
Pożywienie powinno być zdrowe i nieprzeterminowane.
Należy unikać produktów spożywczych zawierających syrop glukozowo fruktozowy, konserwanty, barwniki, alkohol.
Piramida zdrowego żywienia ułatwia zaplanowanie codziennego pożywienia. Produkty, które się w niej znajdują, są umieszczone w grupach: na samym dole piramidy znajdują się produkty zbożowe (ciemne pieczywo, wieloziarniste), oleje roślinne. Kolejną warstwę stanowią warzywa i owoce oraz ryby, białe mięso i jaja. Wyżej znajdują się produkty takie jak: orzechy i różne nasiona, nabiał. Na najwyższym szczeblu piramidy znajdują się tłuszcze pochodzenia zwierzęcego, słodycze, czerwone mięso oraz produkty, których głównym składnikiem jest pszenica. Należy je ograniczać w codziennej, diecie.