Zarażeniu się wścieklizną – nie należy podchodzić do obcych zwierząt. Po ewentualnym kontakcie ze zwierzęciem należy dokładnie umyć ręce mydłem i wodą. Jeżeli zostanie się ugryzionym, należy przemyć ranę wodą z mydłem, zdezynfekować środkiem odkażającym oraz niezwłocznie udać się do lekarza.
Zarażeniu się grypą – należy unikać osób zarażonych na grypę oraz myć ręce przed posiłkami, po kontakcie z pieniędzmi, jazdą w komunikacji miejskiej, czy po dotykaniu np. poręczy na schodach, klamek itp. Poddać się szczepieniu okresowemu przeciwko grupie.
Zarażeniu się bakteriami wywołującymi zatrucia pokarmowe – Należy myć ręce przed posiłkami, po korzystaniu z toalety, myć owoce i warzywa, nie wkładać brudnych rąk do buzi, poddawać mięso obróbce termicznej.
Zarażeniu się odrą – należy unikać osób zarażonych na odrę oraz myć ręce przed posiłkami, po kontakcie z: pieniędzmi, jazdą w komunikacji miejskiej czy po dotykaniu np. poręczy na schodach, klamek itp. Poddać się szczepieniu przeciwko odrze.
Choroby zakaźne to na przykład: choroba Heinego-Medina (na które się szczepi w okresie dziecięcym), odra, ospa wietrzna (w okresie przedszkolnym można być zaszczepionym) świnka (w okresie dziecięcym jest się szczepionym) półpasiec wścieklizna, grypa COVID – 19. Uczniowie w czwartej klasie są szczepieni na krztusiec, który jest chorobą układu oddechowego.