Łąki służą człowiekowi do produkcji paszy dla zwierząt. – Prawda (P)
Wiele roślin rosnących na łąkach ma właściwości lecznicze. – Prawda (P)
Pastwiska to obszary powstałe po skoszeniu zbóż. – Fałsz (F)
Na polach uprawia się rośliny, które dostarczają pożywienia jedynie zwierzętom hodowlanym. – Fałsz (F)
Jednym ze zbóż uprawianych w Polsce jest kukurydza. – Prawda (P)
Rośliny warzywne to takie, które spożywa się po ugotowaniu. – Fałsz (F)
Buraki zalicza się do roślin oleistych. – Fałsz (F)
Łąką nazwać możesz połać terenu porośniętą przez trawy i inne rośliny żyjące do dwóch lat (byliny). Rolnicy ścinają je i suszą – są one pokarmem zwierząt hodowlanych, takich jak np. krowy. Zwłaszcza zimą.
Rośliny zawierają różne związki chemiczne. Niektóre z nich są dla człowieka trujące, a niektóre mogą mieć lecznicze właściwości. To, że coś jest trujące dla człowieka nie oznacza, że jest trujące dla innych organizmów. A jeśli coś jest dla człowieka zdrowe – może być trujące dla innych gatunków. Dobrym przykładem tego jest czosnek: Tobie nie szkodzi, jest wręcz bardzo zdrowy, ale może okazać się trujący dla Twojego psa.
Pastwiskiem nazwać możesz użytki zielone, na które rolnicy wypasają bydło, by jadły rosnące na nich byliny (głównie trawy).
Na polach uprawnych uprawia się różnego rodzaju rośliny, z których plony stanowią pożywienie dla człowieka, nie tylko zwierząt hodowlanych.
W Polsce uprawia się takie zboża, jak na przykład pszenica, owies, żyto, jęczmień i kukurydza.
Warzywami nazywa się te rośliny, których jadalne części nie są głównie owocami i nasionami. Do warzyw zaliczamy na przykład kapustę (zjadamy jej liście), marchewkę (zjadamy jej korzeń, a czasem też liście), seler (zjadamy jego bulwę, łodygę i liście).
Rośliny oleiste to takie, z których można pozyskać oleje w wyniku tłoczenia ich nasion lub które są hodowane ze względu na dużą zawartość tłuszczu w nasionach. Burak nie należy do tej grupy roślin, w przeciwieństwie do np. rzepaku lub gorczycy białej.