Przykładowe rozwiązanie:
Uważam, że grzybów trujących nie należy niszczyć, ponieważ stanowią one pokarm dla wielu zwierząt i są ozdobą lasu, należą również do destruentów żywiących się martwą materią.
Grzyby są organizmami należącymi do cudzożywnych. Ich pokarm stanowią obumarłe szczątki roślin i zwierząt, a także ich odchody. Są częścią runa leśnego. Możemy wyróżnić grzyby jadalne (np. borowik, maślak, kozak), niejadalne (np. gąska biaława, lakówka ametystowa, gołąbek lepki) i trujące (np. muchomor czerwony, muchomor sromotnikowy).
Mikoryza jest zjawiskiem odnoszącym się do współżycia korzeni (lub innych elementów rośliny) z grzybami. Dotyczy ona wymiany substancji odżywczych między nimi. Rośliny mają dużo lepszy dostęp do wody i soli mineralnych w niej rozpuszczonych, dzięki czemu szybciej się rozwijają. Natomiast grzyby korzystają z glukozy, która jest produktem fotosyntezy roślin.