W dyni jadalny jest owoc. W koprze zjadamy liście. W pietruszce zjadamy korzeń. W papryce zjadamy owoc, natomiast w maku jadalne jest nasiono.
Wyróżniamy rośliny, które stanowią pokarm dla ludzi: zboża (pszenica, jęczmień, żyto, kukurydza, owies) – ze zbóż możemy produkować mąkę, otręby, a te z kolei będą składnikami pieczywa.
Z kolei rośliny oleiste (rzepak) – z niego produkujemy olej, który jest najbardziej popularny do smażenia potraw, warzywa (kapusta, kalafior, ziemniaki), rośliny owocowe (jabłka, poziomki), rośliny przyprawowe (bazylia, szałwia, rozmaryn, mięta, kminek).
Oprócz grupy roślin stanowiących pokarm istnieją inne, które są przeznaczone na paszę i do przemysłu.
Rośliny paszowe i przemysłowe - Rośliny uprawiane na paszę to np. trawa, koniczyna, buraki pastewne. Poza tym są jeszcze rośliny włókniste – len ( jest wykorzystywany jako włókno do produkcji materiałów, przeznaczanych na tworzenie ubrań, pościeli itp.), rośliny energetyczne – wierzba wiciowa (przeznaczana na opał).
Istnieją również rośliny, które są niepożądane na polu – nazywa się je chwastami np. oset.