Formy wielokomórkowe były lepiej przystosowane do funkcjonowania w środowisku niż formy jednokomórkowe ze względu na zwiększenie swoich rozmiarów, co skutkowało większą możliwością przeżycia podczas ataku drapieżnika. W wielokomórkowych organizmach komórki uległy specjalizacji do pełnienia różnych funkcji wpływających na sprawność organizmu np. funkcji lokomocyjnych.
Wyspecjalizowanie się komórek doprowadziło do powstania tkanek, narządów i układów narządów.
Rodzaje tkanek zwierzęcych:
- tkanka nabłonkowa - pełni głównie funkcję ochronną oraz wyścieła przewody wyprowadzające gruczołów wydzielania zewnętrznego
o nabłonek jednowarstwowy płaski
o nabłonek wielowarstwowy płaski
o nabłonek orzęsiony
o nabłonek walcowaty
- tkanka łączna - cechą charakterystyczną tej tkanki jest obecność dużych ilości substancji pozakomórkowej
o tkanka kostna
o tkanka chrzęstna
o tkanka tłuszczowa
o tkanka płynna
- tkanka mięśniowa - umożliwia poruszanie się zwierzętom, czy pracę przewodu pokarmowego
o tkanka poprzecznie prążkowana szkieletowa
o tkanka poprzecznie prążkowana serca
o tkanka mięśniowa gładka
- tkanka nerwowa – głównymi komórkami tej tkanki są neurony, dzięki którym tkanki mogą komunikować się między sobą, odbierając informacje oraz przekazując odpowiedź na bodziec