1. Pojawienie się w glebie podwyższonego stężenia kationów amonowych może być skutkiem zwiększonej intensywności procesu amonifikacji. P
2. Bakterie Pseudomonas fluorescens biorą udział w udostępnianiu roślinom najlepiej przyswajalnych form azotu. F
3. Za wiązanie azotu atmosferycznego do postaci kationów amonowych odpowiadają zarówno bakterie brodawkowe, jak i niektóre grupy bakterii glebowych. P
2. Bakterie Pseudomonas fluorescens biorą udział w udostępnianiu roślinom najlepiej przyswajalnych form azotu. F – bakterie te biorą udział w procesie denitryfikacji, czyli redukcji azotanów (najlepiej przyswajalnych form azotu) do azotu cząsteczkowego
Grupy bakterii biorące udział w obiegu azotu w przyrodzie: bakterie brodawkowe (z rodzaju Rhizobium), bakterie nitryfikacyjne, bakterie glebowe (tlenowe z rodzaju Azotobacter i beztlenowe z rodzaju Clostridium), cyjanobakterie, bakterie denitryfikacyjne.
Azot przekształcany jest w amoniak, a później do jonów amonowych, które są następnie utleniane do azotanów (III), a te do azotanów (V) pobieranych przez rośliny i wykorzystywanych do syntezy związków organicznych – w znacznej mierze białek i kwasów nukleinowych.