1. dwuliściennych – obecność osadzonych na ogonkach liści o unerwieniu pierzastym
2. bobowatych – obecność strąków
Cechy roślin dwuliściennych: dwa liścienie, okwiat zróżnicowany na kielich i koronę pięcio- lub czterodzielny, wiązki przewodzące ułożone są koncentrycznie, łodyga przyrasta na grubość przez odkładanie do środka łodygi drewna wtórnego, a na zewnątrz łyka wtórnego, system korzeniowy jest palowy, blaszka liści jest zróżnicowana i osadzona na ogonkach o unerwieniu pierzastym.
Grupy bakterii biorące udział w obiegu azotu: bakterie brodawkowe (z rodzaju Rhizobium), bakterie nitryfikacyjne, bakterie glebowe (tlenowe z rodzaju Azotobacter i beztlenowe z rodzaju Clostridium), cyjanobakterie, bakterie denitryfikacyjne.
Azot przekształcany jest w amoniak, a później do jonów amonowych, które są następnie utleniane do azotanów (III), a te do azotanów (V) pobieranych przez rośliny i wykorzystywanych do syntezy związków organicznych – w znacznej mierze białek i kwasów nukleinowych.