1. wytwarzanie białych, intensywnie pachnących kwiatów przyciąga konkretnych zapylaczy powodując zmianę profilu owadów przez wypieranie gatunków rodzimych
2. symbioza z bakteriami brodawkowatymi umożliwia roślinie przyswojenie dużych ilości azotu, co powoduje jego nagromadzenie w warstwie powierzchniowej gleby doprowadzając do zmian warunków gleby a tym samym zmieniając skład gatunkowy flory na rośliny azotolubne wypierające gatunki rodzime
Grupy bakterii biorące udział w obiegu azotu: bakterie brodawkowe (z rodzaju Rhizobium), bakterie nitryfikacyjne, bakterie glebowe (tlenowe z rodzaju Azotobacter i beztlenowe z rodzaju Clostridium), cyjanobakterie, bakterie denitryfikacyjne.
Azot przekształcany jest w amoniak, a później do jonów amonowych, które są następnie utleniane do azotanów (III), a te do azotanów (V) pobieranych przez rośliny i wykorzystywanych do syntezy związków organicznych – w znacznej mierze białek i kwasów nukleinowych.