1. truskawki, woreczek foliowy;
2. woreczek z owocem, woda z solą, płyn do mycia naczyń;
3. woreczek z wymieszaną zawartością, miska z lodem;
4. probówka, lejek, filtr papierowy;
5. alkohol, wykałaczka i mała probówka.
Dzięki temu eksperymentowi jesteśmy w stanie wyizolować, a następnie obserwować, DNA z truskawki.
Truskawki są owocami, które zawierają duże ilości DNA i dzięki temu stanowią dobry materiał badawczy. Pierwszym etapem izolacji DNA jest zniszczenie struktur komórkowych takich jak: ściana komórkowa (znajduje się w komórkach roślinnych i grzybowych) oraz błona komórkowa i otoczka jądrowa. Aby zniszczyć wspomniane struktury materiał badawczy należy rozgnieść, potraktować go wodą z solą, a następnie płynem do naczyń. Otrzymany roztwór należy przesączyć przez filtr papierowy do probówki. Do przesączonego roztworu dodaje się taką samą ilość alkoholu. Po chwili w roztworze zaczynają pływać białe nitki – DNA truskawki. Dodanie do naszego roztworu z truskawki alkoholu umożliwiło izolację DNA z jąder komórkowych. Pływające nitki DNA z truskawki należy wyłowić i obserwować.