Krwinki czerwone (erytrocyty) - transport tlenu przyłączonego do hemoglobiny.
Krwinki białe- leukocyty:
Granulocyty (ziarniste) - unieszkodliwienie patogenu (pochłanianie/0
Agranulocyty (bez ziarnistości):
- limfocyty — rozpoznają obce komórki i organizmy jak bakterie, czy grzyby oraz wydzielane przez nie szkodliwe substancje. Wywarzają przeciwciała, które neutralizują patogeny. Specjalny ich rodzaj NK (natural killer) niszczą zakażone wirusem i zmienione nowotworowo komórki.
- monocyty — dojrzewają w formę zwaną makrofagami, pochłaniają „przeciwnika” unieszkodliwiając go
Płytki krwi- udział w procesie krzepnięcia krwi. Osadzają się one na brzegach uszkodzenia i zlepiając się ze sobą, zamykają ranę. Część z nich ulega rozpadowi i uwalnia związek zmieniający fibrynogen w fibrynę, która tworzy galaretowaty skrzep, zamykając naczynie krwionośne.
Krew składa się z osocza oraz elementów morfotycznych krwi (krwinek i płytek krwi). Wśród krwinek wyróżniamy krwinki białe (leukocyty), krwinki czerwone (erytrocyty). Erytrocyty powstają w szpiku kostnym z udziałem żelaza i witaminy z grupy B. Posiadają czerwony barwnik- hemoglobinę, do której przyłączają się cząsteczki tlenu. Zbyt mała ich liczba powoduje anemię. Leukocyty, są większe od czerwonych, mają jądro komórkowe i nie posiadają barwnika. Powstają w szpiku kostnym. Dzielą się na granulocyty i agranulocyty. Obie te grupy pełnią przede wszystkim funkcje odpornościowe, ale mają inne zadania. Płytki krwi są niewielkich rozmiarów, są liczne i mają nieregularny kształt. Powstają w szpiku, a ich rolą jest udział w krzepnięciu krwi, gdzie pomagają zamknąć ranę. Uwalniają również związek przekształcający fibrynogen w fibrynę, tworzącą skrzep, zamykając w ten sposób naczynie krwionośne.