Przeżuwacze posiadają masywne zęby trzonowe i przedtrzonowe o dużej powierzchni tarcia, dzięki czemu mogą rozdrobnić pokarm roślinny na papkę. Żołądek tych zwierząt zbudowany jest z kilku komór, w których dochodzi do fermentacji papki roślinnej z udziałem mikroflory zamieszkującej żołądek. Mikroflora zapewnia rozkład ciężkostrawnej celulozy na przyswajalne makrocząsteczki. Dodatkowo układ pokarmowy przeżuwaczy cechuje się dużą długością, przez co wszystkie makrocząsteczki pochodzące z trawienia ścian komórkowych roślin mogą być wchłonięte.
W czasie fermentacji papki roślinnej z udziałem mikroorganizmów zamieszkujących żołądek przeżuwaczy wydzielają się gazy, w tym metan, który jest jednym z najbardziej szkodliwych gazów cieplarnianych. Dlatego właśnie przemysłowa hodowla bydła, owiec, kóz, które są przeżuwaczami, zwiększa efekt cieplarniany i jest szkodliwa dla środowiska.