1. Wysiano do 3 doniczek po 10 nasion marchwi, a do kolejnych – po 20 nasion. Następnie odstawiono na parapet i zraszano wodą.
2. Po 3 miesiącach wyjęto okazy i sprawdzono ich wygląd – grubość korzenia oraz wysokość. Każdą z nich zważono, a dane zapisano w tabeli. Obliczono średnią masę marchwi w obu próbach.
Doniczka 1 | Doniczka 2 | Doniczka 3 | Doniczka 4 | Doniczka 5 | Doniczka 6 | |
Średnia wysokość | 9 cm | 10,7 cm | 9,6 cm | 12 cm | 14,5 cm | 14,7 cm |
średnia grubość korzenia | 2,2 cm | 2,6 cm | 2,6 cm | 1,4 cm | 1,1 cm | 0,9 cm |
Średnia masa | 53 g | 49 g | 55 g | 32 g | 34 g | 39 g |
Średnia masa marchwi w doniczkach, w których było po 10 nasion wynosi 52,3 g, a średnia masa marchwi w doniczkach, w których było po 20 nasion wynosi 35 g.
Wynik doświadczenia: Większą średnią masę miały okazy marchwi w doniczkach, w których było 10 nasion marchwi. W doniczkach, w których zostało wysianych 20 nasion marchwi, okazy marchwi były wyższe, bardziej wiotkie, ale miały mniejszą masę.
Wniosek: Konkurencja wewnątrzgatunkowa powoduje zmniejszenie masy marchwi.
Problem badawczy to swoiste pytanie, na które chcemy znaleźć odpowiedź wykonując doświadczenie.
W tym doświadczeniu chcemy sprawdzić wpływ konkurencji na masę marchwi. Hipoteza stanowi przypuszczenie lub domysł, który ma na celu wyjaśnienie pewnych zdarzeń lub faktów. Jest to pewna próba odpowiedzi na pytanie zawarte w problemie badawczym. W doświadczeniu wykazano negatywny wpływ zwiększonej ilości siewek marchwi na ich masę. Jest to spowodowane większą konkurencją o ograniczone zasoby takie jak woda, sole mineralne czy dostęp do światła.