Obserwacje:
W próbówce z solą kuchenną wywar z czerwonej kapusty przyjął barwę niebieską.
W próbówce z sodą oczyszczoną wywar z czerwonej kapusty zmienił zabarwienie na kolor zielony.
W próbówce z solą gorzką wywar z czerwonej kapusty zmienił zabarwienie na kolor czerwony.
W próbówce zawierającej sodę oczyszczoną po dodaniu octu doszło do zmiany zabarwienia wywaru z czerwonej kapusty z zielonej na niebieską. W próbówce z solą kuchenną po dodaniu octu doszło do zmiany zabarwienia z niebieskiej na czerwoną.
Roztwór soli kuchennej ma pH obojętne, roztwór sody oczyszczonej ma pH zasadowe, roztwór soli gorzkiej ma pH kwasowe. Pod wpływem octu w próbówce z sodą oczyszczoną zaszła reakcja zobojętniania, w próbówce z solą kuchenną po dodaniu octu pH zmieniło się z obojętnego na kwasowe.