Godz. 7:00
Śniadanie: kromka chleba z ziarnami, masło, szybka, jajko na twardo, pomidor
Godz. 10:00
Drugie śniadanie: jogurt z płatkami owsianymi i sezonowymi owocami
Godz. 13:00
Obiad: kurczak pieczony w warzywach z brązowym ryżem i surówką z białej kapusty
Godz. 16:00
Podwieczorek: budyń, świeże owoce
Godz. 19:00
Kolacja: tortilla wieloziarnista z serem feta, rukolą i świeżymi warzywami z ziołowym dressingiem
Aby dietę można było nazwać zdrową, pomiędzy tymi składnikami powinny zostać zachowane odpowiednie proporcje: białka: 15-20% energii, tłuszcze: 20-30%, węglowodany: 45-60% dostarczanej energii. Jedz minimum 400g warzyw i owoców dziennie, ogranicz tłuszcze nasycone, jedz dużo błonnika i włącz do diety kiszonki, ryby oraz warzywa strączkowe.