1. Spożywanie wyłącznie mięsa po odpowiedniej obróbce termicznej.
2. Przestrzeganie zasad higieny np. mycie rąk.
Toxoplasma gondii może znajdować się w surowym mięsie, szczególnie w mięsie wieprzowym, jagnięcym i wołowym. Aby uniknąć zarażenia, zaleca się spożywanie jedynie dobrze ugotowanego mięsa, które osiągnęło odpowiednią temperaturę, która zabiła ewentualne pasożyty. Dodatkowo zaleca się unikanie kontaktu z odchodami kotów, które mogą być źródłem zarażenia, oraz regularne mycie rąk po kontakcie z ziemią, piaskiem lub innymi potencjalnie zanieczyszczonymi substancjami. Osoby szczególnie narażone na toksoplazmozę, takie jak kobiety w ciąży i osoby z osłabionym układem odpornościowym, powinny być szczególnie ostrożne i skonsultować się z lekarzem w celu dodatkowych zaleceń profilaktycznych.