Zarodek w badanym ziarniaku wpływa pobudzająco na syntezę α – amylazy – enzymu rozkładającego polisacharydy w ziarniaku jęczmienia.
Za pomocą płynu Lugola możesz wykryć obecność skrobi.
W reakcji skrobi z jodem powstaje ciemnogranatowe zabarwienie. Na szalce, na której skrobia uległa rozkładowi nie dochodzi do zmiany zabarwienia.
Enzymy rozkładające polisacharydy powodują rozpad skrobi według równania:
(C6H10O5)x + xH2O → nC6H12O6
W tekście źródłowym możesz zauważyć, że w próbce z ziarniakiem zawierającym zarodek nie pojawiło się granatowe zabarwienie – to oznacza, że skrobia uległa rozkładowi. Brak zarodka – skrobia jest obecna w próbie II, nie pojawia się granatowe zabarwienie.
W tekście odnajdziesz informację, że w początkowej fazie kiełkowania produkowane są enzymy: peptydazę i amylazę.
Stąd możesz wysnuć wniosek, że obecność zarodka powoduje wzrost aktywności enzymów hydrolizujących skrobię.