1. P
2. P
3. P
Witaminy to związki wchodzące w skład enzymów, które regulują przebieg wielu procesów fizjologicznych.
Witaminy możemy podzielić na te, które rozpuszczają się w wodzie ( witamina B i C) oraz w tłuszczach (witaminy A, D, E i K).
Witamina | Funkcje w organizmie | Skutki niedoborów | Źródło | Rozpusz-czalność w tłuszczach |
A (retinol) | wchodzi w skład rodopsyny, bierze udział we wzroście naskórka | kurza ślepota, niska odporność,nadmierne rogowacenie naskórka | mleko, wątróbka, marchew, borówki, świeże warzywa | X |
B1 | koenzym enzymów związanych z metabolizmem węglowodanów i aminokwasów | choroba beri – beri | drożdże, produkty pełnoziarniste | |
B2 | koenzym oksydoreduktaz, prekursor FAD | stany zapalne skóry, pęknięcia w kącikach ust, nadmierne wypadanie włosów | drożdże, produkty pełnoziarniste, jaja | |
B6 | koenzym uczestniczący w przemianach aminokwasów, wpływa na układ nerwowy i krwionośny | zmiany skórne, niedokrwistość | drób, banany, mleko | |
PP | prekursor koenzymu oksydoreduktaz, wpływa na skórę i układ nerwowy | nadwrażliwość na bodźce, biegunki, demencja | mleko, jaja | |
B5 | bierze udział w przemianach kwasów tłuszczowych | - | mleko, jaja, pomidory | |
H (biotyna) | koenzym karboksylaz | zaburzenia układu nerwowego, problemy z utrzymaniem prawidłowej masy ciała, łojotokowe zapalenie skóry | jaja, wątróbka, zboża | |
cholina | prekursor fosfolipidów błonowych, acetylocholiny oraz sfingomieliny | uszkodzenia nerek, zahamowanie wzrostu, uszkodzenie wątroby | wątróbka, jaja, soja | |
B11 (kwas foliowy) | bierze udział w syntezie kwasów nukleinowych | wady rozwojowe i niedokrwistość płodu | drożdże, zielone warzywa, jaja | |
B12 | procesy krwiotwórcze | anemia złośliwa | wątroba, ryby | |
C (kwas askorbinowy) | antyoksydant, wzmaga odporność, przyśpiesza gojenie ran, wpływa na tkanki łączne | spadek odporności, degeneracja tkanki łącznej, szkorbut | świeże owoce i warzywa, mięso, natka pietruszki | |
D | poprawia wchłanianie Ca i P, chroni przed wypłukaniem Ca, wpływa na szkielet | krzywica, nadmierna łamliwość kości, osteoporoza | produkowana w naszym organizmie pod wpływem promieniowania UV, tran, wątróbka, mleko | X |
E (tokoferol) | jako antyoksydant chroni błony komórkowe | anemia, zaburzenia rozwoju układu rozrodczego, negatywny wpływ na płodność, zaburzenia przebiegu ciąży | kiełki, mleko i produkty mleczne, oleje roślinne, jaja, ryby | X |
K | bierze udział w produkcji protrombiny, wpływa na szkielet | pogorszenie krzepnięcia krwi, osteoporoza | produkowana przez florę jelitową, warzywa zielone | X |